Lions Brabantse Poort - Nijmegen

U bent hier> Home>Nieuws>Nieuws overzicht> Bezoek Carillon Martinus-kerk Cuijk 8 december

Nieuws overzicht

Bezoek Carillon Martinus-kerk Cuijk 8 december

Met dank aan Roger, die deze activiteit soepel heeft georganiseerd, was een heel grote, maar toch netjes bezette delegatie van onze club te gast in de St. Martinuskerk in Cuijk, alwaar wij werden ontvangen door de enthousiaste, gedreven, muzikale en ook instumenttechnisch zeer onderlegde carillonspeler Marcel Siebers, die in gevatte en duidelijke taal met allerlei smeuige insternezzo's ons van alles wist te vertellen over de bouw en geschiedenis van de kerk (de familie van de toenmalige pastoor vond hun telg een grotere kerk waard dan die er tot dan toe stond!), over de inrichtin (en de bijdragen van plaatselijke kroeglopers aan de muurschilderingen) over hoe de kerk aan zijn huidige orgel is gekomen en hoe Marcel, tot dan toe onbekend met orgel tot het bespelen ervan is gekomen.

Ons werd duidelijk waarom een orgel midden op het koor problemen geeft voor de koordirigent en dat sommige pastoors niet schromen om in de weg staande ordeldelen om interieur-technische redenen in de pastorietuin af laten fakkelen.

Als ook letterlijk hoogtepunt mag het bezoek aan de carillon ruimte worden genoemd, middels een hoge steile trap (voor sommigen onzer bijna niet te beklimmen) passerden we eerst de etage waar kleine en immense klikken bijeenkomen (51:pas op: een meer dan in de Sint Jan in Den Bosch) om op de bovenste en voor ons nog veilige verdieping het beiaardklacier te bezichtingen en bespeeld te zien worden. Speciaal voor ons werd het reguliere hele-uurs-deuntje afgezet en een heuze kerstlied-varieten gehore gebracht.

Wij kijken terug op een interessante, onderhoudende acond, waarvoor grote dan aan Marcel!

Foto Albums

Onze Sponsoren